De technologie van morgen
Voor het dertiende jaar op rij publiceerde het ‘Future Today Institute’ (FTI – New York) zijn rapport met de belangrijkste technologische trends voor 2020. In 31 sectoren ontwaart het FTI ruim vierhonderd opkomende trends die stilaan mainstream zullen worden en het bedrijfsleven, het algehele politieke bestel en het dagelijks leven zullen richting geven. In het rapport analyseert het FTI die trends en het doet strategische aanbevelingen. Een selectie met focus op de bouwsector.
AI
Artificiële intelligentie (AI) staat klaar om de meest complexe uitdagingen van de mens aan te pakken: klimaatverandering, voedselvoorziening, veiligere infrastructuur, betere cybersecurity, enz. In dit onderdeel van de computerwetenschappen worden computers geprogrammeerd om dingen te doen die normaal gezien menselijke intelligentie vereisen: leren, redeneren, probleemoplossend gedrag, een taal begrijpen, enz. Volgens FTI zal de totale markt van AI de volgende vier jaar met 20% groeien en tegen het eind van het decennium een economische groei realiseren van 16 miljard dollar.
In een bedrijfscontext versnelt AI vanaf nu vooral wetenschappelijke ontwikkelingen. Processen waar men anders maanden over doet, worden voortaan geklaard in slechts enkele dagen. De inzet van AI zorgt voor erg trouwe klanten, omdat een systeem betere beslissingen leert maken naarmate het meer toegang heeft tot gegevens. Die grotere betrouwbaarheid leidt tot meer klantenbinding. Interessant is zeker het principe van de ‘digital twins’. In een virtuele context wordt een duplicaat gemaakt van wat in de echte wereld aan het werk is. Zo kunnen de prestaties en de effectiviteit van machines, fabrieken en constructies virtueel worden verbeterd. De volgende stap zijn ‘cognitive twins’ die niet alleen een omgeving simuleren maar er ook meteen oplossingen voor ontwerpen.
Alle AI-talent en –onderzoek wereldwijd wordt opgekocht door negen grote bedrijven: Google, Amazon, Microsoft, IBM, Facebook, Apple, Baldu, Alibaba of Tencent.
Processen
Dankzij AI opent zich een hele wereld van nieuwe mogelijkheden. Vertrekkend van een 2D-basis kan AI automatisch vrij accurate 3D-modellen creëren en met MRC of ‘machine reading comprehension’ leg je gewoon het probleem uit en het systeem vertelt je hoe je het oplost. De hele gebruiksaanwijzing doornemen bij een probleem is niet langer nodig.
Domotica revisited
Vanuit onze huizen vertrekken allerlei signalen, die gegevens opleveren. De ‘digitale emissie’ vanuit onze woningen wordt almaar groter: gegevens die je zelf uitstuurt, maar ook wat je toestellen uitsturen of ontvangen, bluetooth, je lichaamstemperatuur zelfs, … Tot nu toe ongebruikte informatiebronnen, maar dat verandert. In de toekomst wordt die databank zeker aangesneden om van je huis een ‘smart omgeving’ te maken. Oude huizen kunnen ook ‘gerenoveerd’ worden met nieuwe technologie. Heel wat ‘smart’ systemen vragen nu vaak nog om een bekabeling die in oude huizen niet aanwezig of niet geschikt is. Onder meer met de introductie van 5G ontstaan er meer mogelijkheden om slimme oplossingen draadloos door te voeren in oude huizen.
Vastgoedplatforms
Met Turnkey lanceerde Amazon al een software die kopers in contact brengt met vastgoedmakelaars. Amazon zelf levert daarbij een extra dienst: ze bekijken met de koper welke slimme oplossingen hij best installeert in zijn nieuwe huis en Amazon zorgt dan meteen ook even voor de juiste aansluitingen. Datzelfde Amazon heeft ook een proefprogramma lopen met Lennar, de grootste woningbouwer in de Verenigde Staten, om gloednieuwe ‘slimme huizen’ te bouwen. Natuurlijk voorzien van Amazons eigen technologie.
Slimme camera’s
Zowel Amazon als Google experimenteren met slimme deurbellen en camera’s. Het systeem herkent automatisch de bezoekers. Maar het kan binnenkort nog veel verder gaan. Er zijn patenten gevraagd voor camera’s die veel verder reiken dan de voordeur: een stuk van de straat, de hele straat, kleine steegjes in de buurt of praktisch overal in de buurt van het huis waar camera’s kunnen worden geplaatst. Sommige camera’s linken direct ook namen aan de herkende gezichten en ze kunnen erop worden ingesteld om vrienden en familie te herkennen of net diegenen die men liever niet in de buurt heeft. Via die camera’s worden miljoenen uren veiligheidsbeelden opgeladen en consumenten kunnen van die gegevens gebruikmaken. Via de app ‘Neighbors’ kan men video’s of foto’s van verdachte activiteiten posten. Politie, maar ook gewone gebruikers, kunnen die informatie bekijken.
Slimme keukens
Toestellen in de keuken leren met elkaar te communiceren, zelfs als ze van een verschillend merk zijn. Als de oven vuur vat, zal het brandalarm hem automatisch uitschakelen. Afstandsbediening wordt iets ouderwets. Dankzij digitale assistentie geef je overal in je woning gewoon mondeling opdrachten aan je toestellen. Digitale stemassistenten ondersteunen straks vrijwel alle elektronica in huis.
Cobots
Collaborative robots – cobots of robots die nauw samenwerken met mensen – zijn het snelst groeiende marktsegment. In vele gevallen zullen zij de taken van mensen stilaan overnemen. Nu werken ze vooral mee bij montage en fabricage, maar op vrij korte termijn zullen ze te zien zijn in warenhuizen en distributiecentra en bij constructiewerken.
Transport
Dat we evolueren naar zelfrijdende auto’s staat in de sterren geschreven. Die evolutie gaat snel, want ze is er straks ook voor vrachtwagens en schepen. De bedrijfstak van de zelfrijdende voertuigen wordt rijp en evolueert sneller dan de wetgever. Ondertussen tekent zich zeer duidelijk de trend ‘transport-als-een-dienst’ af. Mensen zijn minder en minder geneigd om zelf een voertuig aan te schaffen, maar huren meer en meer de transportdiensten van een bedrijf in volgens hun eigen persoonlijke noden. Dat geeft meer kostenefficiëntie en is flexibeler. Een trend die zich wellicht ook doorzet in het bedrijfsleven?
Geo-engineering
Klimaatverandering en extreme weersomstandigheden trekken de laatste jaren sterk onze aandacht. Wetenschappers zien een oplossing in geo-engineering: op grote schaal worden technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen ingezet om de schade die we de voorbije eeuwen aan onze aardbol hebben toegebracht, in te dijken en te compenseren. Voor de bouwsector zit er ook een mooie techtrend in de pijplijn: de koolstofdioxide die fabrieken uitstoten, kan worden omgezet in bouwmaterialen. Start-up Blue Planet zet nu al koolstofdioxide om in een kalksteencoating die kan worden gebruikt om beton te versterken en de bicarbonaatstenen die ze produceren werden al gebruikt bij de renovatie van de luchthaven van San Francisco. En in IJsland wil een geothermische energiecentrale koolstofdioxide omzetten in stevige basaltsteen.
Wearables
In de toekomst nemen we niet langer onze apparaten, zoals een smartphone, mee. We zullen ze dragen, ingebouwd als sensoren in onze kleding of als oortjes, ringen, armbanden, brillen, horloges, enz. We besturen ze eenvoudigweg met onze stem. Met de introductie van 5G worden zulke ‘wearables’ dagelijkse kost. Voor de bouwsector lijkt vooral het exoskelet interessant te worden. In films geven mechanische kostuums de figuren bovenmenselijke krachten. De realiteit haalt de fictie nu in, want Sarcos Robotics Guardian XO maakt pakken voor gebruik in de bouwsector, mijnen en fabrieken. De pakken werken op batterijen en verhogen de productiviteit van werknemers. Zo kan een werknemer met zo’n pak zonder zijn rug te overbelasten gewichten heffen tot bijna honderd kilogram.
Smart home
Lichten, thermostaten, verbonden toepassingen, huishoudtoestellen, … worden allemaal verbonden in een netwerk om onze dagelijkse taken te vergemakkelijken. In Noord-Amerika gaat het om een van de snelst groeiende markten in gebruikerstechnologie en onderzoekers schatten dat de globale wereldmarkt tegen 2025 tussen 160 en 240 miljard dollar zal waard zijn. Er zijn nu al veel slimme apparaten beschikbaar, maar alleen Amazon, Apple en Google zijn in staat om al die apparaten met elkaar te verbinden. Hun grootste winsten halen ze niet uit de verkoop van slimme apparaten, maar wel uit de informatie die ze via die apparaten dag in dag kunnen binnenhalen.
Slimme steden
Slimme steden of ‘smart cities’ vragen om een andere infrastructuur dan de steden van vandaag. Tegen 2050 zullen er dubbel zoveel mensen in steden wonen als op het platteland. Het ‘Internet of things’ biedt voor nieuwe kansen om de infrastructuur te verbeteren en te optimaliseren en zo het verkeer en het dagelijks leven in de juiste richting te sturen. Sommige steden zetten daar nu al op in, maar de verwachtingen zijn dat hier tegen 2025 een markt openbloeit van ruim 1 biljard dollar.
Enige relativering
Trends zijn voorspellingen en, hoe grondig onderbouwd ze ook zijn, we moeten altijd afwachten of ze op termijn ook uitkomen. Het Techtrend-rapport werd gelanceerd nog voor de coronacrisis uitbrak. Dat die een invloed zal hebben op hoe onze toekomst eruitziet, staat buiten kijf.