Houtschakelbouw, een variant van houtmassiefbouw, maakt uitsluitend gebruik van massief houten balken en stalen afstandhouders om snel en eenvoudig draagkrachtige wand-, vloer- en dakplaten te realiseren.
De kern van het bouwsysteem bestaat uit massieve balken uit Europees vurenhout van 156 mm breed en 78 mm dik. Zij worden horizontaal, verticaal of schuin naast elkaar geplaatst en aan elkaar bevestigd met twee of drie stalen afstandhouders, die aangebracht worden in ronde boringen van 22 mm diameter door de zijkanten van de balken. Door de afstandhouders aan te spannen, worden de balken bijeengehouden en past het geheel als een puzzel in elkaar.
Onzichtbaar in pen- en gatverbindingen tussen de balken wordt een flexibele, dubbele EPDM-afdichting gemonteerd. Deze fungeert als lucht- en waterdichting en laat toe dat de individuele balken zwellen en krimpen onder invloed van de weersomstandigheden. Het resultaat zijn maatstabiele en vormvaste bouwelementen.
Toepassing
Het systeem, dat ontwikkeld werd door een Belgisch bedrijf en beschermd is met een wereldwijd octrooi, is bruikbaar voor nieuwbouw, aanbouw en uitbreiding, en voor het optoppen en renoveren van bestaande woningen.
De balken worden standaard geleverd in zichtkwaliteit aan beide kanten, zodat verdere afwerking niet nodig is, en zijn beschikbaar in verschillende kleuren. Desgewenst kan men de wanden, daken en vloeren aan de binnenzijde afwerken met een laag beits of olie, lak of gipsplaten. Aan de buitenzijde zijn verschillende soorten isolatie en gevelbekleding mogelijk, zoals bepleistering, beplanking of gemetselde gevelstenen.
Productie
De productie van de elementen gebeurt met de modernste technieken. Op basis van een eerste digitaal bouwplan wordt een gedetailleerd 3D-productiemodel gemaakt met alle afmetingen van de bouwelementen en van ramen, deuren en andere openingen. Met behulp van computergestuurde CNC-machines worden de balken in het atelier op maat gezaagd, geboord en gefreesd. Daarna krijgt elke balk een nummer en worden ze per paneel op paletten geplaatst en verpakt voor transport. Het pakket bevat alle onderdelen voor de opbouw van een paneel: houten balken, afstandhouders/verbindingselementen, grondankers. Voor de opbouw op de werf kan de vakman terugvallen op een montageboek dat de volgorde van de opbouw, de balkenrichting en waar nodig stabiliteitsinstructies en informatie over de detailafwerking aangeeft.
Snel en vlot bouwen
Volgens de ontwikkelaar biedt houtschakelbouw vele voordelen ten opzichte van een traditionele (hout)bouw. De volledige ruwbouw bestaat uit slechts een multifunctioneel basiselement, wat een harmonisch geheel oplevert. Het is een snelle, gemakkelijke en droge bouwmethode die geen complex materieel vergt. Afval, water of zaagsel komen er niet aan te pas, zodat de werf proper blijft. Gezien hun beperkte dikte en gewicht zijn de houten balken goed hanteerbaar. Twee schrijnwerkers zouden 50 tot 100 m² per dag kunnen realiseren, wat een complete ruwbouw in een tijdspanne van enkele dagen tot hoogstens een maand mogelijk maakt. Daarna kunnen, bij afwezigheid van een droogtijd, meteen de afwerking en inrichting van start gaan. Bepaalde balken hebben een groef voor de inbouw van elektrische leidingen, afsluitbaar met een verwijderbare deklat.
Ruime mogelijkheden
Houtschakelbouw leent zich ook voor kleinschalige projecten en voor werven op moeilijker bereikbare plaatsen, bv. in steden. Lichte funderingen volstaan. Door het gebruik van aparte balken, waarvan lengte en vorm vrij aanpasbaar zijn, heeft de architect een grote ontwerpvrijheid. De panelen kunnen bovendien gedemonteerd worden zonder dat ze daarbij beschadigd raken, waardoor ze meermaals herbruikbaar zijn.
Een kleine bemerking ter afsluiting: de samenstelling van het dak-, wand- of vloersysteem moet afgetoetst worden aan de bestemming en de gewenste prestaties. Daarbij is de nodige aandacht vereist voor de lucht-, water- en waterdampdichtheid van het systeem en voor de thermische isolatie.
Leave A Comment