Er is duidelijk een verschuiving in de richting van nieuwe manieren van financiering en eigendom, huren, leasing en ‘As a Service’-bedrijfsmodellen die door de circulaire economie worden gestimuleerd en die snel worden overgenomen in de tertiaire sector. Wie wordt de straks de eigenaar van onze gebouwen in een circulaire bouwsector?

Financing & Affordability of Construction in 2031

Workshop Financing & Affordability of Construction in 2030-2040

Wanneer? Woensdag 23/02/2022 16u

Waar? Online: na inschrijving krijgt u enkele dagen voor het event de link doorgestuurd om deel te nemen

Toekomstige maatschappelijke uitdagingen tekenen zich versneld en scherper af: klimaat, corona, leefbaarheid, schaarste,…
Bovendien staat de betaalbaarheid sterk onder druk en zijn we meer dan ooit verplicht om investeringen te dragen op basis van toekomstige kasstromen, in welke vorm dan ook.
Een verschuiving in de richting van nieuwe manieren van financiering en eigendom binnen de circulaire economie is hierbij ook duidelijk.
Wie wordt in 2030 – 2040 straks de eigenaar van onze gebouwen in een circulaire bouwsector?

We nodigen jullie in het kader van het Visiecomité van Buildwise graag uit op een reeks boeiende lezingen en debat.

Bekijk hier de video’s van de workshop:

Bekijk de originele versie in het Engels

Bekijk de originele versie in het Engels

Bekijk de vertaalde versie

Bekijk de vertaalde versie

Journalistiek verslag
Keynotes
Panelgesprek
Rapport
Voorzitter Visiecomité
Tom Willemen
Tom WILLEMEN
Willemen Group
Tom studeerde in 1998 af aan de KU Leuven als burgerlijk ingenieur bouwkunde en is vandaag ceo van Willemen Groep, een Belgische familiale bouwgroep die thuis is in tal van segmenten van de bouwmarkt, zoals gebouwen, burgerlijke bouwkunde, wegenbouw, speciale technieken, funderingen en projectontwikkeling. Willemen Groep is actief in België, in de buurlanden en in Marokko. Het bedrijf telt 2.400 medewerkers en realiseert een jaarlijkse omzet van om en bij de 800 miljoen euro. Tom zetelt ook in een aantal adviesraden en raden van bestuur, waaronder die van COPRO, Federale Verzekeringen, ADEB-VBA, Dienstbetoon en hij is voorzitter van het visiecomité van het WTCB. Naast zijn operationele taken is hij vooral bezig met innovatie in de bouw en de vraag hoe digitalisatie en nieuwe technologieën zoals drones, wearables, virtual en augmented reality en AI de mensen in de bouw kunnen helpen bij het beter en efficiënter realiseren van bouwprojecten.
Voorzitter van de sesie
Kevin Dethier
Kevin DETHIER
DETHIER
Hoofdbestuurder van het bedrijf sinds 2012. Kevin heeft een Master in Real Estate aan de Antwerp Management school. Zijn bouwbedrijf is vooral gespecialiseerd in grotere projecten zoals schoolgebouwen, appartementsblokken, industriehallen, kantoren, sociale woningen en openbare gebouwen. Gestart in 1947 als eenmanszaak, is Bouwbedrijf Dethier uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf met een vaste kern van 135 medewerkers en een groot netwerk van toeleveringsbedrijven en partners.
Voorzitter van de sesie
Jean-Christophe VANDERHAEGEN
Confederatie Bouw Brussel-Hoofdstad
Directeur-generaal van de Confederatie Bouw (CNC/NCB). De CNC/NCB vertegenwoordigt meer dan 14.000 aangesloten kleine, middelgrote en grote Belgische ondernemingen die actief zijn in alle mogelijke domeinen van de bouwnijverheid. Hij is verantwoordelijk voor Brussel en het Brabants Gewest.
Hij behaalde een Bachelor in de Rechten aan de Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix de Namur (FUNDP) en een Master in de Rechten aan de Rechtsfaculteit van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).
Vijf vooraanstaande sprekers uit de vastgoed en financiële wereld werpen hun licht op wie wat nog zal kunnen betalen en wat daarvoor technisch nodig is.

 

Hun uiteenzettingen worden gevolgd door een interactief debat dat handvatten moet bieden om o.a. via het WTCB onze bouwsector voor te bereiden op de toekomst.
Sprekers
KPMG
Dave REMUE
Is Hoofd Fintech bij KPMG Advisory in België. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in financial services en management consulting, en werkt samen met fintechs en financiële instellingen aan innovatieve oplossingen. Voor zijn komst bij KPMG, leidde Dave de blockchain- en regtech-activiteiten bij B-Hive Europe, een ecosysteem voor financiële innovatie in Brussel. Hij co-lanceerde met steun van de Europese Commissie een project voor meer inzicht bij lokale regelgevers in fintech en de gerelateerde risico’s. Eerder in zijn loopbaan had hij verscheidene managementposities bij Mastercard Europe en bij toonaangevende consultingbureaus met cliënten in de Benelux, het VK, Frankrijk, Scandinavië, Centraal Europa en Zuid-Afrika.
Studies
• Burgerlijk ingenieur, KU Leuven
• M.S. Engineering, University of Houston
• MBA, Oxford University
BNP PARIBAS
Geert TEMMERMAN
Is Deputy Head Real Estate Finance Belgium van BNP Paribas Fortis sinds 2015.
Heeft meer dan 20y ervaring in het financieren van vastgoed, voor zowel binnen- en buitenlandse ontwikkelaars en investeerders.
Afgestudeerd in Accountancy en sindsdien werkzaam bij de toenmalige Generale Bank, later BNP Paribas Fortis.
Gastspreker aan Hogeschool Gent en Antwerpen.
KBC Real Estate
Kim CRETEN

Sinds zijn afstuderen in 1988 gewerkt bij KBC, waarvan bijna 30j in de vastgoedafdeling KBC Real Estate, die hij destijds mee oprichtte en waarvan hij sinds 2008 CEO is.
Daarnaast ook al meer dan 20j gastdocent aan KUL, en recenter ook aan de AMS, alsook in diverse dagopleidingen.
Tevens bestuurder bij UPSI – BVS sinds 2008.

Afgestudeerd aan de Universiteit van Gent als burgerlijk ingenieur (Elektromechanica) in 1988 en behaalde in 1995 het Postgraduaat Vastgoedkunde aan de KULAK.
Sinds 2007 toegelaten als Member bij Rics (het Royal Institute for Chartered Surveyors dat de hoogste professionele kwalificaties en standaarden bevordert en handhaaft in de ontwikkeling en het beheer van grond, vastgoed, bouw en infrastructuur).

BELFIUS BANK
Thierry DE WEVER
In augustus 2017 begonnen bij Belfius.
Als Manager bij Belfius Real Estate & Project Finance ondersteunt hij de vastgoed financieringsactiviteiten sinds 2017 in zowel België als de omringende buurlanden. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in ontwikkeling, investering en financiering van vastgoed. Daarnaast is hij ook gastdocent aan de KULAK voor het Postgraduaat Vastgoedkunde. Afgestudeerd aan de Universiteit van Antwerpen in 1993 als Handelsingenieur.
KAIROS
Straetmans Wim
Wim STRAETMANS
Wim Straetmans, van opleiding ir-architect, trad in 2008 in dienst bij Immo BAM en was verschillende jaren directielid van Immo BAM en nadien ook BAM Contractors. Vandaag is hij gedelegeerd bestuurder bij Kairos en BAM Interbuild. Kairos, Bam Interbuild en BAM fm vormen samen de Belgische tak van Koninklijke BAM groep. Binnen deze tak leggen we de focus op kwaliteit en service door te ontwikkelen, bouwen en onderhouden onder één dak. Aangevoerd door een ambitieus en dynamisch managementteam en heel wat enthousiaste werknemers focussen we op een duurzame toekomst, zowel in onze manier van werken als in de projecten die gerealiseerd worden.

Evenement georganiseerd in het kader van het Visiecomité in samenwerking met

Evenement georganiseerd in het kader van het Visiecomité in samenwerking met